Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Νίκος Φυλακτός κλαρινετίστας, πιανίστας, καθηγητής θεωρητικών, μουσικολόγος-αναλυτής, μαέστρος χορωδιών, ενορχηστρωτής και συνθέτης



Νίκος Φυλακτός (Φωτογραφία από https://www.facebook.com )
Σήμερα είχα την τύχη και τιμή να γνωρίσω από κοντά τον κύριο Νίκο Φυλακτό! Απολαμβάνοντας το μπάνιο μας στο 1ο λιμανάκι του Δασκαλειού Κερατέας αφού το σπίτι του βρίσκεται δίπλα στην παραλία. Μόνιμος κάτοικος πλέον -από ότι μου είπε- από το 2010 στο Δασκαλειό Κερατέας με την σύζυγο και τα παιδιά του. Πατέρας δύο 15χρονων κοριτσιών που είναι δίδυμες και υπεραγαπά. Σπουδάζουν κι αυτές μουσική στο Πάνειον Ωδείο Ραψανιώτη στα Καλύβια Αττικής http://www.paneion-odeio.gr/

Ο κύριος Νίκος Φυλακτός ετοιμάζει μια νέα σύνθεση που την ονομάζει ο " Ύμνος του Νόμου" Βρήκα πολύ έξυπνο και όμορφο τον τίτλο. Αναμένω να με ενθουσιάσει και το άκουσμά της .. Πρόκειται - σκέφτεται δε, να κάνει μια ιδιαίτερη μουσική συνεργασία που δεν αποκαλύπτω. Θα την μάθουμε στην πορεία όταν κι αν το αποφασίσει ο ίδιος.

Γεννήθηκε στην Πολωνία από Έλληνες γονείς. Μου πρόσθεσε επίσης ότι δεν θέλησε να ασπαστεί και να γίνει μέλος του κομουνιστικού κόμματος κάτι το οποίο έγινε εμπόδιο στην εκεί ανέλιξη του. Ερχόμενος στην Ελλάδα του ζητήθηκε, παρ'όλη την εκδίωξη του στην γενέτειρά του, να κάνει δήλωση, ότι δεν είναι κομουνιστής .... κι ενώ είχαν τον φάκελο του από την ασφάλεια μπροστά τους...

Απλός και χείμαρρος στον λόγο του όπως αρμόζει σε μια έντονη προσωπικότητα! Μου εκμυστηρεύτηκε πολλά από την προσωπική του ζωή που αναφέρονται στο βιογραφικό του και που ανακάλυψα στο ίντερνετ και αναδημοσιεύω ως κάτωθι.

Καθώς επίσης ότι θα έβρισκα ένα βιντεάκι με μουσική του στο γιου τιουμπ ...Αακούστε το πατώντας πάνω στο παρακάτω λινκ : https://www.youtube.com/watch?v=YH2fiCYYH7I&feature=youtu.be

NIKOS FILAKTOS DIVERTIMENTO

Ο κύριος Νίκος Φυλακτός προετοιμάζει σπουδαστές για το τμήμα μουσικών σπουδών (αρμονία και ακουστικές ασκήσεις) σε προσιτές τιμές. Επίσης παραδίδει μαθήματα θεωρίας της μουσικής,σολφέζ σε εντατικούς ρυθμούς, καθώς και ειδικό αρμονίας,αντίστιξης,φούγκας,ενορχήστρωσης και σύνθεσης.με μορφολογική ανάλυση. Για όποιους ενδιαφέρονται για μαθήματα πιάνου από αρχάριους μέχρι μέση σχολή,με δικαιώματα ωδείου.
Μπορεί να αναλάβει διεύθυνση χορωδιών όλων των ειδών και παιδικών. Κάνει μουσικές υποκρούσεις σε ποιητικό-λογοτεχνικές εκδηλώσεις.
Μπορεί να παίξει και σε πιάνο-μπαρ. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 6942034890

Five Preludes
For Orchestra: 1990
Συγγραφείς: Νίκος Φυλακτός

Θέμα: Μουσική
Εκδότης: Παπαγρηγορίου-Νάκας

Σελίδες: 41
Ημ. Έκδοσης: 23/07/2012
http://www.protoporia.gr/five-preludes-p-364585.html?osCsid=s4s6a63tt51lbb6ehkn68bi4a2



Νίκος Φυλακτός
Βιογραφία
(Βρότσλαβ Πολωνίας 1950). Πολύμορφη μουσική προσωπικότητα: κλαρινετίστας, πιανίστας, καθηγητής θεωρητικών, μουσικολόγος-αναλυτής, μαέστρος χορωδιών, ενορχηστρωτής και συνθέτης (μέλος του ΕΣΣΥΜ από το 1979, της ΕΕΜ από το 1981 και μέλος--συνιδρυτής το 1987 με τον Άλκη Παναγιωτόπουλο--της Εταιρείας Ελλήνων Συνθετών).

Γιος του γιατρού και διανοουμένου Φίλιππου Φυλακτού (από το Βελβενδό Κοζάνης) πήρε το όνομα του θείου του (ποιητή, αγωνιστή και αυτοδίδακτου μουσικού Νίκου Φυλακτού: Βελβενδό 1897-Ευκαρπία Νιγρίτας 1944, ο οποίος δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες, αφού προηγουμένως είχε συνθέσει αρκετά τραγούδια που είναι ενσωματωμένα στη λαϊκή παράδοση της γενέτειράς του--όπως τα: «Μαρς του Βελβεντού»: 1934 και «Τραγούδι του Σωτήρου»: 1935--και τραγουδιούνται σ’ όλες τις τοπικές γιορτές. Σήμερα στο Βελβενδό, ο δρόμος που γεννήθηκε φέρει το όνομά του).



Ο Νίκος Φυλακτός ο νεότερος μεγάλωσε στην κωμόπολη Ζγκοζέλετς, εμφάνισε το μουσικό του ταλέντο από νωρίς καί άρχισε μουσικές σπουδές σε ηλικία 7 ετών.

Το 1967 τελείωσε τη Μουσική Σχολή του Ζγκοζέλετς, έχοντας μάθει πιάνο-κλαρινέτο. Με μεταβατικό στάδιο τη δευτεροβάθμια Μουσική Σχολή του Βάουμπζιχ (όπου έπαιζε 2ο κλαρινέτο στη ΣΟ της πόλης) συνέχισε σπουδές διεύθυνσης ορχ.-σύνθεσης στην Ανώτατη Κρατική Μουσική Σχολή του Πόζναν (1972-77) με τους Σταν. Κουλβζίνσκυ και Φλ. Νταμπρόφσκυ (με τον οποίο δημιούργησε τους «Μαντριγκαλιστόν», χορωδιακό Σύνολο για την ερμηνεία έργων της Αναγέννησης) και συμμετείχε σε διάφορα διεθνή Σεμινάρια νέων συνθετών, ενώ το 1973 συνδημιούργησε με νέους Πολωνούς συνθέτες την Ομάδα Νέων Δημιουργών (με συναυλίες, διαλέξεις, αναλύσεις,κ.λπ..).

Έργα του έχουν παιχτεί σε Φινλανδία, Δ. Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Πολωνία, Βουλγαρία και Ελλάδα (όπου εγκαταστάθηκε το 1978, αν και χωρίς την ποθητή ελλ. ιθαγένεια--η οποία αποκτήθηκε το 1980). Στα πρώτα του έργα (της "τονικής περιόδου": 1962-68) ήταν επηρεασμένος από τη λαϊκή πολωνική και ελλ. μουσική παράδοση. Από το 1970 στρέφεται προς τα σύγχρονα ιδιώματα (αρχικά στο σειραϊσμό και αργότερα στον αλεατορισμό, ενώ από το 1990 γίνεται ο θεμελιωτής της Νέας Προγραμματικής Μουσικής--το Μανιφέστο της οποίας δημοσιεύτηκε το 1994 στο περιοδικό «Πνευματική Ιδιοκτησία» του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης, του οποίου είναι μέλος από το 1988).

Παράλληλα, ενδιαφέρεται από την αρχή της πορείας του ως δημιουργού, για τη μορφή της αρχαίας τραγωδίας και τα αρχαία τετράχορδα, όπως και για τη συνύπαρξη της δημοτικής μουσικής παράδοσης με τα σύγχρονα και υπερσύγχρονα ιδιώματα. Το 1982 συνεργάστηκε με τό Γ' Πρόγραμμα ως παραγωγός σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκπομπές. Από το 1984 διευθύνει τη μικτή Χορωδία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και από το 1985 αναλαμβάνει καθηγητής θεωρητικών και καλλιτεχνικός δ/ντής σε διάφορα Ωδεία (Αλίμου, "Χαϊμαντά", "Ριζοπούλου"), ενώ έχει γράψει και πολυάριθμα ενδιαφέροντα κείμενα μουσικής ανάλυσης. Στους μαθητές του, ο Β. Μπέρκαν (Victor), ο Γρ. Κακούρης, ο Φ. Χίου, η Λ. Αγγελάκου (βλ. Ωδειακής Παιδείας λειτουργοί), κ.ά. Τα κυριότερα έργα του: "Ουβερτούρα" (ΣΟ, 1972), "Σονάτα γιαπιάνο" (1972), "Θέμα και παραλλαγές" (ΣΟ, 1972-73), "Μικρή μουσική για κρουστά" (1973), «In Memoriam» (κουαρτέτο εγχ., 1973), "Αλεατορικά σκίτσα" (ΣΟ., 1974), «Εναλλαγές» (φλάουτο,βιολί,βιόλα, κόρνο, 1975), "Κοντσέρτο γιαπιάνο και ορχ." (1975), "Συντο-τράγος" (μουσική παράσταση σε κείμενο Κ. Γκροχμάλσκυ για 2 ηθοποιούς και 12 εκτελεστές, 1975-76), «Πλατφόρμα» (σκηνική μουσική για έργο του Γκροχμάλσκυ, 1976), "Συμφωνία" (μεγάλη ορχ., 1976. Έχει δισκογραφηθεί σε CD του Υπ. Εξωτερικών), "Ελληνικά νησιά" (καντάτα για φωνητικό κουαρτ., αφηγητή, αφηγήτρια, μεγάλη μικτή χορωδία και ορχ., 1976-77), "2 Ευφωνίες" (2 φλογέρες καικιθάρα, αρ. 1-1976--χαμένη, αρ. 2-1981), "Ελληνική ουβερτούρα" (για λαϊκή ορχ. και ΣΟ, 1978), "Τραγούδια σε στίχους Ισμήνης Καραϊωσηφίδου-Πολίτου" (φωνή καιπιάνο, 1979-80), "Κουαρτέτο εγχ." (1981-82), "Τραγούδια σε στίχους Μαρίας Πολύδούρη" (φωνή καιπιάνο, 1982-85), "Σπουδή για κρουστα" (3 εκτελεστές, 1983-84), "Ηχολαβύρινθος" (ορχ. δωματίου, 1985), «Ζεϊμπέκικο» (ΣΟ, 1986), "Χώρα των ονείρων" (μουσικό δράμα, 1986), "Requiem aeterna" (στη μνήμη του καθηγητή του Β. Καντούλσκυ, 8φωνη μικτή χορωδία, 1987), "2 κομμάτια γιαπιάνο" (1988), "Stabat Mater" (μικτή χορωδία, 1988), "5 Πρελούδια για σύνολο δωματίου" (1990), "Ντιβερτιμέντο" (ορχ. εγχόρδων, 1993), "Xωρίς τζαζ" (φλάουτο,κιθάρα, μπάσο-κιθάρα,πιάνο, ντραμς, 1995), «Σινφονιέτα» (ΣΟ, 1996), «Δυο ιστορίες για μια σφεντόνα» (παραμυθόδραμα σε κείμενο της Μ. Δαλμάτη, παραγγελία ΜΜΑ), «Sonatina alla Conzertare» (κλαρινέτο και κουαρτέτο εγχ., 1998), «Θρύλοι της θάλασσας» (υψίφωνος και σύνολο οργάνων, 1998), «Απόηχοι» (βιολί-πιάνο, αφιερωμένο στον Θ. Ταμβάκο),κ.λπ.. Συνέθεσε επίσης μουσική για το ραδιόφωνο, το θέατρο, τον κιν/γράφο και διασκεύασε-ενορχήστρωσε έργα της λεγόμενης έντεχνης λαϊκής μουσικής (όπως το «Κοντσέρτο για σαντούρι» του Η. Ανδριόπουλου, το Ορατόριο «Της Αλώσεως» του Γ. Χατζηνάσιου, το «Κοντσέρτο για μπουζούκι» του Θαν. Πολυκανδριώτη,κ.λπ..).

Πηγές:
Τάκης Καλογερόπουλος, Λεξικό της Ελληνικής μουσικής, εκδόσεις Γιαλλελή, 2001
http://www.musipedia.gr/wiki/

http://listenclassicalmusiccs.blogspot.gr

Στα παρακάτω βίντεο ακούστε ενορχηστρώσεις του :


ΣΥΝΘΕΣΗ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΣΗ ΝΙΚΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΣ

ΣΟΛΙΣΤ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΛΥΚΑΝΣΡΙΩΤΗΣ

SYMPHONIC STATE OPERA OF BUDAPEST

ΩΔΕΙΟ ΗΡΩΔΟΥ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΟΥ

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1996

NIKOS FILAKTOS - ΑΛΕΑΤΟΡΙΚΑ ΣΚΙΤΣΑ (1974)
NIKOS FILAKTOS - ΣΥΜΦΩΝΙΑ (1976)
NIKOS FILAKTOS - ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΦΕΝΤΟΝΑ







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου