Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Περί Περασμάτων Μουσικών του συνθέτη Σωτήριου Νικόλαου Κάσσου



Ο συνθέτης Σωτήριος Νικόλας Κάσσος


Περί Περασμάτων Μουσικών

Με την ευκαιρία των Εορτών του Πάσχα, εργαστήκαμε πάνω σε έναν λατινικό ύμνο, με πρωτότυπη σύνθεση του υποφαινόμενου και ελεύθερο αυτοσχεδιασμό στο δεύτερο μέρος του τσελίστα Στέφανου Α Γιαννόπουλου. Ο λόγος που επιλέχθηκε, η πρώτη εργασία μας να είναι ο συγκεκριμένος ύμνος, ήταν η άμεση σχέση του με την παραδοσιακή του θέση στην αναστάσιμη ακολουθία, προς το ιδιαίτερο διττό νόημα αυτού σε σχέση με την ομάδα μας.

Η αναφορά του Αναστάσιμου, είναι βαρύνουσας σημασίας για το σύνολο των μουσικών και της μουσικής παιδείας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Βρισκόμαστε ήδη από τον περασμένο αιώνα σε ένα μουσικό τέλμα, το οποίο φαίνεται να ξεπερνάμε μόλις την τελευταία δεκαετία. Το ευρύ κοινό, δικαίως απομακρυσμένο από τους κόλπους της λόγιας μουσικής, αφού αυτή είχε γίνει ένα λιμάνι στενάχωρο, ακαδημαϊκής μονάχα ανακούφισης, πλέον φαίνεται να επιστρέφει με σταθερά βήματα ως πιστός ακροατής στο είδος.

Στο πλαίσιο αυτής της ανά-στάσης της λόγιας μουσικής, αναζητάται εκ νέου η εσωτερικότητα, μέσω της λιτότητας των γραμμών, η λεπτότητα των συναισθημάτων και η επιστροφή στην τροπικότητα. Στον δεδομένο ύμνο, σύμφωνα με τα κριτήρια της αισθαντικότητας, η φωνή της σοπράνο Εβίτα Χιώτη, έδωσε την απαραίτητα λιτή εκτέλεση, αφού απαιτείται καλοδουλεμένη φωνή για να αποδώσει έναν καθαρό τόνο, χωρίς στολίδια και βιμπράτο, όπου τα λάθη καλύπτονται.
Η σοπράνο Εβίτα Χιώτη


Η φράση που έκανε τον ύμνο, ένα λόγιο συμβολικό κομμάτι, είναι η "Quia sapientia aperuit os mutum". Άραγε ποιά σοφία είναι αυτή που ανοίγει το στόμα του μουγκού, ή καλύτερα αυτή που σπάει το του Πυθαγόρειου: «Ἂκουε, Ὃρα, Σίγα»; Σίγουρα για τον μουσικό που σπάει τη σιωπή του, είναι η βαθύτερη κατανόηση όλων των τεχνών των εννέα Μουσών, ώστε να αποκαλεστεί πραγματικά Μουσικός.

Σωτήριος Νικόλας Κάσσος

Το έργο:


https://www.youtube.com/watch?v=4kRiDwpl8LM

Βιογραφικά Συντελεστών:
http://cymvolon.com/news/2012/09/profile-s-n-kassos/
http://cymvolon.com/news/2013/06/profile-evi-chioti/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου