Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Έκθεση - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» Παλλήνης

Έκθεση - αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι

Στην «Ελληνογερμανική Αγωγή», από 2 έως 8 Δεκεμβρίου




Ο κορυφαίος μας συνθέτης Μάνος Χατζιδάκις (1925 - 1994), με αφορμή τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη γέννησή του, μνημονεύεται και τιμάται μέσα από μια ιδιαίτερη έκθεση με ντοκουμέντα, αφηγήσεις και τραγούδια, η οποία πραγματοποιείται στην «Ελληνογερμανική Αγωγή», από τις 2 έως τις 8 Δεκεμβρίου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, ο δημοσιογράφος Φώτης Απέργης θα παρουσιάσει σπάνια ντοκουμέντα από τη ζωή και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι, ενώ αμέσως μετά, στο αμφιθέατρο των εκπαιδευτηρίων, ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς θα αναλάβει το μουσικό μέρος της βραδιάς.



Με σπάνιες φωτογραφίες

Σε επιμέλεια του Φώτη Απέργη και της ιστορικού - κριτικού τέχνης Αθηνάς Σχινά, η έκθεση περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες, που ανήκουν στο Αρχείο Γιώργου Χατζιδάκι και τις οποίες παραχώρησε γι’ αυτόν τον σκοπό ο Γιώργος Χατζιδάκις, γιος του Μάνου Χατζιδάκι. Οι φωτογραφίες αυτές απεικονίζουν στιγμές του συνθέτη με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς του, κατά την ηχογράφηση ιστορικών κύκλων τραγουδιών, όπως ο «Μεγάλος Ερωτικός», «Τα παράλογα», «Η εποχή της Μελισσάνθης» και «Οι μπαλάντες της οδού Αθηνάς».



Επίσης, απεικονίζουν ιδιόχειρες και μη παρτιτούρες για τα ίδια και άλλα έργα του Μάνου Χατζιδάκι, κινηματογραφικές αφίσες, ζωγραφικά έργα των Γιάννη Μόραλη, Μίνου Αργυράκη, Αλέξη Κυριτσόπουλου για εξώφυλλα δίσκων, καθώς και ένα άγνωστο έργο του Γιάννη Τσαρούχη που προοριζόταν για το εξώφυλλο του κύκλου «Τα λειτουργικά».



Πολύτιμες αναμνήσεις και μουσική

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ήταν μαθητής, όταν γνώρισε τον μεγάλο συνθέτη. Σήμερα, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους σημαντικότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του. Τη βραδιά των εγκαινίων, θα μοιραστεί με το κοινό πολύτιμες αναμνήσεις, αλλά και εκτιμήσεις για τη διαχρονική αξία του έργου του Μάνου Χατζιδάκι, ο οποίος είχε κυκλοφορήσει και τον πρώτο δίσκο του, με τίτλο «Η παρέλαση». 

Το 1989, ο Μάνος Χατζιδάκις έγραφε για τον 16χρονο, τότε, Φοίβο: «Πόσοι απ’ αυτούς, που φωνασκούν με θλιβερή έπαρση για το ελληνικό τραγούδι, μπορούν να ισχυριστούν πως πλησιάζουν, έστω και στο ελάχιστο, την ομορφιά αυτού του νεαρού συνθέτη, που, γράφοντας ο ίδιος τους στίχους και τη μουσική, κατορθώνει να φανερώσει έναν κόσμο ολόκληρο, που περιέχει η σημερινή ελληνική νεότητα, με διαύγεια και ποιητική ευαισθησία; Μια νεότητα που έχει αφομοιώσει δημιουργικά τις νεοελληνικές φυσιογνωμίες του μεταπολέμου και που, χάρη σ’ αυτές, εξακολουθεί να σκέφτεται διεισδυτικά στις δύσκολες κι αναποφάσιστες μέρες μας».



Με την κιθάρα του, ο Φοίβος Δεληβοριάς θα δώσει το έναυσμα για το μουσικό μέρος της βραδιάς, που θα κορυφωθεί με τη «σημερινή ελληνική νεότητα». Η Παιδική και Εφηβική Χορωδία της «Ελληνογερμανικής Αγωγής» θα ερμηνεύσει μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, υπό τη διεύθυνση της Χρύσας Αποστολάτου. Συγκεκριμένα, η χορωδία θα θυμίσει τραγούδια από τον ελληνικό κινηματογράφο, από ιστορικές παραστάσεις κωμωδιών του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης, καθώς και από τα χρόνια του συνθέτη στην Αμερική.



Πληροφορίες
«Ελληνογερμανική Αγωγή»: Δημητρίου Παναγέα - Παλλήνη Αττικής, τηλ.: 210 8176700. Ώρες λειτουργίας έκθεσης: Δευτέρα - Παρασκευή: 10:00 - 20:00, Σάββατο και Κυριακή: 10:00 - 14:00.

http://www.naftemporiki.gr/story/1036604/ekthesi-afieroma-ston-mano-xatzidaki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου