Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Η Μυστική Άνοιξη



Πάλι με την άνοιξη
φόρεσε χρώματα ανοιχτά
και με περπάτημα αλαφρύ
πάλι με την άνοιξη
πάλι το καλοκαίρι
χαμογελούσε
(Άνοιξη μ.Χ., Γιώργος Σεφέρης)

Την πιο ωραία εποχή του χρόνου αποφάσισε να υμνήσει και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο ο Σωτήρης Νικόλας Κάσσος.

 Πώς; Μέσα από τις μελωδίες του. Ο χαρισματικός συνθέτης δημιουργεί το soundtrack της άνοιξης και μαζί με το σύνολο Ιέραξ μας προσκαλεί να «ντύσουμε» τα όνειρά μας με τις πιο όμορφες μουσικές.

Το κονσέρτο τους με τίτλο Η Μυστική Άνοιξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23/4/2016, στις 20:30 μ.μ., στο χώρο τέχνης GiocondArt στα Ιλίσια.

Τι περιλαμβάνει το ρεπερτόριο; Έργα του Σωτήτη Νικόλα Κάσσου, αλλά και διασκευές. Μεταξύ άλλων, θα παρουσιαστεί η Σουίτα των Ιεροσολύμων και το τριμερές έργο Candela Levis, εμπνευσμένο από το ποίημα Paradise Lost του John Milton (17ος αιώνας) καθώς και μια νέα μελοποίηση του λατινικού ύμνου Victricem Manum Tuam.

Σύνολο Ιέραξ:
Πιάνο: Σοφία Ροσμαράκη
Βιολί 1ο: Χρήστος Δαλιάνης
Βιολί 2ο: Ίωνας Κουρμπανάς
Τσέλο: Στέφανος Α. Γιαννόπουλος

Ερμηνεύει η υψίφωνος Εβίτα Χιώτη


Ταυτότητα
Η Μυστική Άνοιξη
Σάββατο, 23 Απριλίου, στις 20.30
Giocond Art café, Εθνικής Αντιστάσεως 8, Ζωγράφου, τηλ.: 215 5014291
Είσοδος: € 3


JERAX ENSEMBLES

Τα Σύνολα Ιέραξ δημιουργήθηκαν από τον συνθέτη Σωτήρη Νικόλα Κάσσο και τους συνεργάτες του για την προώθηση της λόγιας μουσικής και της Sacré Nouveau (μουσική Νέας Ιερότητας) .Σκοπός τους είναι η ολοκληρωμένη εμπειρία των αισθήσεων (ήχου και εικόνας) στην ζωντανή εκτέλεση της μουσικής. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο ίδιος.

"Η ανθρωπότητα έχει σημαδευτεί από την μυσταγωγία της Ανοίξεως. Όλη η Φύση, φαίνεται να συμμετέχει σε ένα δρώμενο, το οποίο ο άνθρωπος, αν και μέρος του, δύναται να το παρακολουθήσει ως θεατής. Δυνάμεις, περίεργες και άλλες ενεργές, ξυπνάνε και ταλαντεύουν υπάρξεις και οντότητες, οι οποίες αναγεννώνται ή πλέκονται σε ένα ερωτικό δίχτυ, γεμάτο μυρωδιές, άνθιση και ένωση με την Ουσία.

Όποια οντότητα έχει τα βασικά μέρη της ψυχής, παρασύρεται ανίκανη να αντισταθεί σε αυτή την μύηση, με την ελπίδα της ανάστασης. Όπως μια φυγή του Μπαχ, η οποία θα μπορούσε να συνεχίζεται αιώνια, έτσι και η συνεχής αναγέννηση, σε μια χειμαρρώδη ροή, γίνεται φανερή την Άνοιξη.

Είναι το θείο δράμα του θανάτου και της ανάστασης, το οποίο εν κρυπτώ διαδραματίζεται και στο σύμπαν της μουσικής. Κάθε πράξη, κάθε αρχή μελωδίας, σηματοδοτεί τη γέννηση μιας οντότητας, η εξέλιξη της οποίας συμβαίνει στον χρόνο που της έχει δοθεί. Ο θάνατος αυτής, θα επέλθει όταν η έκθεσή της ολοκληρωθεί, και η σιωπή ακουστεί. Όταν αναγεννηθεί κάποια στιγμή, το εάν θα είναι η ίδια, ή κάποια που της μοιάζει, εξαρτάται μονάχα από την ίδια τη φύση της. Η εσωτερική μουσική αποδίδει το άχρονο της κάθε αναγέννησης, το οποίο απλώς Είναι, αποφεύγοντας την κατηγοριοποίησή της σε εφήμερα μουσικά ρεύματα.

Οι συνθέτες οι οποίοι είχαν αυτή την αποκάλυψη, ανέκαθεν αναζητούσαν τέτοιες μελωδίες, τις οποίες είτε δίνανε ατόφιες στην ανθρωπότητα είτε τις επεξεργαζόντουσαν συμφώνως προς το ρεύμα της εποχής τους – που όμως η άχρονη φύση της βασικής ιδέας είναι ικανή να υπερισχύσει του εφήμερου ρεύματος. Όταν ο πυρήνας πληροί τις προδιαγραφές του άχρονου, θαύματα σαν αυτά της Ανοίξεως δύναται να συμβούν. Ο μελωδικός σπόρος, ο οποίος φυτεύτηκε στα έγκατα του μυαλού του συνθέτη σε κάποιο χειμώνα σιγής, αρχίζει να βλασταίνει και τελικά γεννά με τις κατάλληλες διεργασίες, όταν δοθεί στους μουσικούς – με παρτιτούρα ή χωρίς. Ο συνουσιασμός των μουσικών και της μουσικής ιδέας είναι η αρχή. Όταν συμμετάσχει και ο ακροατής – ή αλλιώς, ο όρος του παρατηρητή κατά την κβαντική φυσική –, τότε το μυστήριο τελείται. Έως ότου πέσει η Σιγή. Έως ότου ένας νέος μουσικός σπόρος φυτευτεί."
Σωτήρης Νικόλας Κάσσος, συνθέτης
Δείτε αυτήν τη δημοσίευση στο Blog «Πρόσωπα της Κλασικής Μουσικής»
http://facesofclassicalmusic.blogspot.gr/…/giocondart-cafe-…

Music is sacred... That is divine by nature and religious by practice. In music we are confronted by death. Each rest signifies the death of an idea, the instant destruction of a creature once created by the musician and never again to Be. For if any of its incarnations are to Be, none of them will ever match the other.

Sotiris Nicolas Kassos, composer

Σωτήρης-Νικόλας Κάσσος / Μουσικός, Συνθέτης. Τελειόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), της σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Την περίοδο 2009 έως 2011 ήταν συνεργάτης του Μουσικού Τμήματος του Ε.Μ.Π. Μουσικά έργα του και ποίηση έχουν αναμεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ, στο δεύτερο πρόγραμμα, στα πλαίσια εκπομπής που οργάνωσε το Ε.Μ.Π, καθώς και στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Η μουσική του έχει τις βάσεις της στην κλασική και το μπαρόκ καθώς και την μινιμαλιστική μουσική. Εξερευνά τις δυνατότητες μείξης πρώιμης δυτικής και βυζαντινής μουσικής με τα πιο μοντέρνα ιδιώματα.
Έχει δημιουργήσει δύο νέες τεχνικές σύνθεσης, τις “Ψύξις” και “Ροή” για την τονική και ατονική μουσική αντίστοιχα. Ακόμη στα πεδία έρευνάς του βρίσκεται η εσωτερική μουσική -σύνθεση και πράξη- , όπως αυτή έχει εκφραστεί από την ελληνική παράδοση καθώς και από την λόγια οθωμανική και παλαιά ευρωπαϊκή μουσική.

Υπήρξε συνεργάτης του Μουσείου Μακρονήσου καθώς και του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας. Ακόμη έχει αρθρογραφία σχετικά με την μουσική ανάλυση και μουσικολογία.

Έχει συνθέσει και οργανώσει συναυλίες για τον συμβολισμό στην μουσική και την τέχνη στην Αθήνα και την επαρχία.
Είναι μέλος του Ομίλου Φίλων της Ουνέσκο και της Delian Society – Κοινότητα με σκοπό την προώθηση της τονικής μουσικής-. Tιμήθηκε με το “Χρυσό Μετάλλιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου” το 2012.

https://snkassos.wordpress.com/home/

SOCIAL MEDIA
Facebook Page
Instagram
Twitter

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου