«…Μου εδόθηκε, αγαπητοί φίλοι, να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνον από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ' όλ' αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και μ' ελάχιστες διαφορές. Η παράλογη αυτή, φαινομενικά, διάσταση, αντιστοιχεί και στην υλικοπνευματική οντότητα της χώρας μου. Που είναι μικρή σε έκταση χώρου και απέραντη σε έκταση χρόνου. Και το αναφέρω όχι διόλου για να υπερηφανευθώ αλλά για να δείξω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ποιητής όταν χρησιμοποιεί για τα πιο αγαπημένα πράγματα τις ίδιες λέξεις που χρησιμοποιούσαν μια Σαπφώ ή ένας Πίνδαρος π.χ., χωρίς ωστόσο να έχει το αντίκρισμα που είχαν εκείνοι επάνω στην έκταση της πολιτισμένης τότε ανθρωπότητας...Χωρίς να λησμονεί κανείς ότι στο μάκρος είκοσι πέντε αιώνων δεν υπήρξε ούτε ένας, επαναλαμβάνω ούτε ένας, που να μη γράφτηκε ποίηση στην ελληνική γλώσσα...»
Οδυσσέας Ελύτης, Νομπελίστας Έλληνας Συγγραφέας
«Αν το βιολί είναι το τελειότερο μουσικό όργανο, τότε η Ελληνική γλώσσα είναι το βιολί του ανθρώπινου στοχασμού.»
Έλεν Κέλερ, Αμερικανή Συγγραφέας
Οι παραπάνω φράσεις περιγράφουν ανάγλυφα το μεγαλείο της ελληνικής γλώσσας και παρατέθηκαν αυτούσιες… απλά… γιατί δεν θα μπορούσαμε να έχουμε βρει πιο ουσιαστικό και εύστοχο τρόπο για να σας συστήσουμε την νέα διαδραστική παράσταση που ετοίμασε και παρουσιάζει το Φεβρουάριο στην Αθήνα ο Παντελής Παυλίδης, συνθέτης – λυράρης Αρχαίας Λύρας και Λύρας Αιγαίου – Μαύρης Θάλασσας και Καππαδοκίας.
Δημιουργός και πειραματιστής της σύγχρονης Ελληνικής λαϊκής μουσικής τέχνης, ο Παντελής Παυλίδης επιστρέφει στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πρωτεύουσας με την καινούργια του δημιουργία «Αλφάβητος – Ήχοι Αιώνων», σε μία παράσταση που θα φιλοξενηθεί στον πολυχώρο πολιτισμού «Αθηναΐς». Το έργο αποτελεί μουσική αναδρομή από την αρχαιότητα στο σήμερα και περιλαμβάνει τις μουσικές ενότητες Θεογονία, Αλφάβητος, Αιγαίο Πέλαγος & Μαύρη θάλασσα.
Ξεκινώντας από την αρχαία Ελληνική λυρική ποίηση και έργα μεγάλων ποιητών όπως της Σαπφούς και του Αλκαίου διανύουμε μία μουσική διαδρομή μέχρι το Βυζάντιο για να αναπαράγουμε την ψαλτική τέχνη και χαρτογραφούμε τη σύγχρονη παράδοση της Ελλάδας, με αφηγητή τον ήχο της λύρας και οδηγό την ιστορία και τη μνήμη της λαϊκής θυμοσοφίας. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας εξερευνούμε ένα «λαβύρινθο» ήχων για να ανακαλύψουμε τον «χτύπο» της παλλόμενης καρδιάς του διαχρονικού ελληνικού πολιτισμού.
Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017, στις 21.30 το βράδυ, η Μουσική Θεατρική Σκηνή του Πολυχώρου Πολιτισμού «Αθηναΐς» φιλοξενεί τον Παντελή Παυλίδη στην παράσταση «Αλφάβητος – Ήχοι Αιώνων». Η παράσταση αποτελεί μία συμπαραγωγή της “Texnis – Οργάνωση Θεάματος” και του Μουσικού συλλόγου «ΕΥΔΟΥΣΙΝ».
Συντελεστές:
Ευανθία Κατσουρού: Τραγούδι
Παν Καπερνέκα: τραγούδι – αυλός – βαλίχα – μανδούρα – κρουστά
Κλεονίκη: Τραγούδι – χορός – κρόταλα
Γιάννης Νικολαΐδης: Τσέλο
Ορφέας Παυλίδης: Ψηφιακά μέσα
Παντελής Παυλίδης: Λύρα – Τραγούδι
Διάρκεια Παράστασης: 1 ωρα και 20 λεπτά
Τιμή εισιτηρίου: 10€ ευρώ
Ώρα έναρξης: 21.30
ΑΘΗΝΑΪΣ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Καστοριάς 34-36 Βοτανικός-Μουσική Θεατρική Σκηνή
Κρατήσεις στο τηλέφωνο: 210-3480080.
Ώρες ταμείου: 10.00-13.00 & 17.00-22.00
Για τον δημιουργό Παντελή Παυλίδη θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά, τα περισσότερα από αυτά όμως συνoψίζονται στις φράσεις δύο σημαντικών ανθρώπων…
«...Η ποίηση δεν είναι μόνο κείμενο, είναι και μουσική, είναι και ήχος. Όμως τα κείμενα παραμένουν σιωπηλά για τον τρόπο ανάγνωσης. Για να ζήσουμε αυτό που πέθανε πρέπει ν’ ακούσουμε το πνεύμα της μουσικής που καρφώθηκε πάνω στη λύρα σπάνιων μουσικών.
Μόνο αυτοί είναι ικανοί ν’ αναδείξουν την αξία της φθοράς, την αξία της τριβής πάνω στις χορδές του χρόνου. Δεν θέλουν να ξεχάσουν τις σιωπές του παρελθόντος και παραδίδουν ήχους στο μέλλον. Μέσω του έντεχνου παραδοσιακού ύφους και της παραδοσιακής έντεχνης παράστασης, σκλαβώνουν την ελεύθερη σκέψη του στοχαστή.
Ο Παντελής Παυλίδης δεν εκφράζει μόνο την κυκλικότητα ενός αρχαίου πολιτισμού. Μέσω της πολυκυκλικότητας του χρόνου αγγίζει τα νοητικά σχήματα που έδωσε ο Ελληνισμός στην ανθρωπότητα. η φωνή του είναι η σιωπή που έγινε ήχος. Δεν μπορούσε ν’ αντέξει το θάνατο των κειμένων.
Ο νους του ήθελε την ελευθερία της σκέψης. Το παίξιμό του δεν είναι παράδοση, δεν είναι λαϊκό με τις εκφυλισμένες έννοιες της κοινωνίας. Οφείλει αναφορά μόνο στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτόν το λόγο είναι οικουμενικός…»
Νίκος Λυγερός
Καθηγητής Πανεπιστημίου της Lyon
Μαθηματικός, Ζωγράφος, Ποιητής, Σκηνοθέτης
«…Γνώμονας των επιλογών του είναι πάντα η υπηρέτηση της ατομικής του δημιουργικότητας και φαντασίας, αλλά και του ίδιου του οργάνου του, της λύρας, που την κάνει να τραγουδάει με φυσικότητα και ομορφιά, χωρίς το βάρος της τεχνικής υπερβολής ή της μουσικής στρέβλωσης.
Από το 1999 ίδρυσε την ομάδα «ΕΥΔΟΥΣΙΝ», με την οποία ερμηνεύει τις συνθέσεις του και μουσικές της Μεσογείου σε συναυλίες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
O Παντελής Παυλίδης δεν είναι απλά ένας ερμηνευτής κάθε σκοπός που πάλλει τις χορδές της λύρας του δείχνει να περιέχει όλη τη σοφία του χρόνου και ταυτόχρονα, τη φρεσκάδα του καινούργιου, του προσωπικού.
Και όλα αυτά καθιστούν τη μουσική του συναρπαστική, δυνατή και διαχρονική. Κατά το προσωπικό μου κριτήριο, ο Παντελής Παυλίδης συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους σημαντικότερους δημιουργούς μα και ανανεωτές της σύγχρονης λαϊκής μουσικής τέχνης…»
Ν. Χ. Χουρμουζιάδης
Καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου