Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Γιάννης Κυριακίδης - Maze Εnsemble


Γιάννης Κυριακίδης - Maze Εnsemble
Update Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής
Update
20 Φεβ 2014 21:00 Μικρή Σκηνή

Ένας από τους πιο ιδιοφυείς νέους συνθέτες σύγχρονης μουσικής σε έργα που γεφυρώνουν την παράδοση με τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη σύνθεση με τον αυτοσχεδιασμό.



Ο Ελληνοκύπριος συνθέτης Γιάννης Κυριακίδης, μετά από μια σύντομη περιπλάνηση στις μουσικές της Μέσης Ανατολής, σπούδασε μουσική στη Βρετανία και συνέχισε στην Ολλανδία, όπου ζει σήμερα και σταδιοδρομεί με επιτυχία. Στα έργα του πειραματίζεται με τις νέες τεχνολογίες, αναζητώντας νέες φόρμες και υβρίδια, έχοντας πάντα την παράδοση στο μυαλό του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, συνεργάζεται με ένα νέο σύνολο ηλεκτροακουστικής μουσικής, αφοσιωμένο στην ερμηνεία μουσικής που θέτει σε αμφισβήτηση την αρχή της μονοδιάσταστης προοπτικής της ακρόασης.

Το σύνολο Maze (Λαβύρινθος) θα παρουσιάσει μια σειρά πολυμεσικών έργων του Κυριακίδη που αναδεικνύουν στο προσκήνιο τη φωνή και την αφήγηση, όπως το Paramyth (ολλανδικό βραβείο Toonzetter για το καλύτερο νέο έργο του 2010), αλλά και τα χαρακτηριστικά έργα του συνθέτη που εστιάζουν στην εσωτερική φωνή, όπως το Arrest (Σύλληψη) και οι Karaoke Etudes (Σπουδές Καραόκε).


Update | Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

The Arrest
για σύνολο, βίντεο και soundtrack (15’)

As They Step
για φλάουτο, κοντραμπάσο και ηλ. υπολογιστή (12’)

Paramyth
για βιολί, κλαρινέτο, πιάνο και ηλ. υπολογιστή (15’)

Διάλειμμα

RE: Mad Masters
για βιολι(ά), βίντεο και ηλ. υπολογιστή (25’)

Karaoke Etudes
για σύνολο, βίντεο και soundtrack (20’)


Maze ensemble
Anne La Berge: φλάουτο, electronics
Barbara Lüneburg: βιολί
Dario Calderone: κοντραμπάσο
Gareth Davis: μπάσο κλαρινέτο
Reinier van Houdt: πιάνο, πλήκτρα
Wiek Hijmans: ηλεκτρική κιθάρα
Γιάννης Κυριακίδης: υπολογιστής, electronics
Clare Gallagher: τεχνικός ήχου


• Ο Κυριακίδης γεννήθηκε το 1969 στη Λεμεσό, αλλά μετά τα τραγικά γεγονότα στο νησί η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στη Βρετανία.

• Σπούδασε μουσικολογία στο βρετανικό πανεπιστήμιο Γιορκ και η μουσική του Louis Andriessen τον έφερε στην Ολλανδία, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο Ωδείο της Χάγης.

• Έχει συνεργαστεί με σημαντικά ονόματα της ολλανδικής αβανγκάρντ, όπως είναι ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Dick Raaijmaakers και ο κιθαρίστας των Ex, Andy Moor. Με τον τελευταίο συνεργάστηκε στο έργο Rebetika, για ηλεκτρική κιθάρα και electronics, όπου επιχείρησε μια ιδιοφυή αναδόμηση επτά ρεμπέτικων τραγουδιών.

• Ένα έργο που αποτελεί φόρο τιμής (αλλά και μνήμης) του συνθέτη προς τη γενέτειρά του είναι το οπτικοακουστικό (installation) Varosha (Disco Debris), εμπνευσμένο από την πάλαι ποτέ τουριστικά ακμάζουσα και σήμερα στοιχειωμένη περιοχή της Αμμοχώστου. Για το έργο αυτό, που το έχει παρουσιάσει και στη χώρα μας, ταξίδεψε στην Αμμόχωστο το 2008, όπου αντίκρισε τα ερειπωμένα κτίρια στο μέρος όπου είχε βιώσει σε ηλικία πέντε ετών την τουρκική εισβολή, στις διακοπές με την οικογένειά του.

• Για το ensemble Maze, μια σταθερά αποτελεί η ερμηνεία μουσικής που θέτει σε αμφισβήτηση τις αρχές της αμετάβλητης φόρμας και της αμετάβλητης προοπτικής της ακρόασης. Στόχος του συνόλου είναι να προσφέρει στον ακροατή διάφορους τρόπους πλοήγησης, με προσωπικό τρόπο, μέσα στη μουσική. Αυτό επιτυγχάνεται με την προσέγγιση των μουσικών και την ερμηνευτική τους πρακτική.

Γιάννης Κυριακίδης Ο Γιάννης Κυριακίδης (γενν. 1969) αποσκοπεί, ως συνθέτης, να δημιουργήσει νέες φόρμες και υβρίδια μέσων, πειραματιζόμενος με ανόμοιες ηχητικές πηγές και διερευνώντας τη χωρική και χρονική εμπειρία. Στην πλειονότητα των έργων του εστιάζει σε τρόπους συνδυασμού της παραδοσιακής ερμηνείας με τα ψηφιακά μέσα. Ο αισθητηριακός χώρος όπου λαμβάνει χώρα η μουσική είναι ένα ιδιαίτερο μέλημά του και γι’ αυτό αναζητά έναν τρόπο να παρακάμψει τις συμβατικές δομές παρουσίασης της μουσικής. Το ερώτημα για το ποια μουσική είναι αυτή που πραγματικά επικοινωνεί, αποτελεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο στο έργο του, ενώ συχνά εμπνέεται από τη σχέση μεταξύ συναισθήματος και γλώσσας και πώς αυτή η σχέση καθορίζει την εμπειρία μας στη μουσική. Έχει γράψει πάνω από εκατό συνθέσεις, που περιλαμβάνουν κυρίως έργα μουσικού θεάτρου, πολυμέσων και ηλεκτροακουστικά, για σύνολα δωματίου και μεγάλα ανσάμπλ. Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε όλο τον κόσμο, σε ορισμένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ, ερμηνευμένα από κορυφαία σύνολα σύγχρονης μουσικής. Η όπερά του, An Ocean of Rain (Ένας ωκεανός βροχής), άνοιξε το Μουσικό Φεστιβάλ του Aldeburgh το 2008. Ήταν ο τιμώμενος συνθέτης σε δύο μουσικά φεστιβάλ, το 2007 (Huddersfield Contemporary Music Festival) και το 2011 (November Music 2011). Τα τελευταία χρόνια, έχουν αρχίσει να προκαλούν το ενδιαφέρον και οι ηχητικές εγκαταστάσεις του, όπως τα δύο έργα με τα οποία συμμετείχε στο Ολλανδικό Περίπτερο, στην Μπιενάλε της Βενετίας του 2011. Το 2000 κέρδισε το διεθνές βραβείο σύνθεσης Gaudeamus, για τη σύνθεσή του a conSPIracy cantata. Το cd του Wordless έλαβε τιμητική μνεία στην Prix Ars Electronica 2006, ενώ το πιο πρόσφατο cd του Antichamber βραβεύτηκε με το French Qwartz Electronic Music award. Έχει τιμηθεί επίσης με το ολλανδικό βραβείο Toonzetters, για την καλύτερη σύνθεση του 2010 (Paramyth), καθώς και με τα βραβείο Willem Pijper, για τη σύνθεσή του Dreams of the Blind. Είναι συνιδρυτής και συνδιαχειριστής, από κοινού με τον Andy Moor και την Isabelle Vigier, της δισκογραφικής εταιρείας Unsounds, που ειδικεύεται στη νέα ηλεκτρονική μουσική. Διδάσκει επίσης σύνθεση στο Βασιλικό Ωδείο Μουσικής στη Χάγη. www.kyriakides.com

http://www.sgt.gr/gre/SPG753

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου