ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ, Σάββατο 1 Αυγούστου, στις 21.00, με ΕΙΣΟΔΟ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Το 5ο Φεστιβάλ Μαρώνειας Σαπών συνεχίζεται το Σάββατο 1 Αυγούστου, στις 21.00, με τη συναυλία "ΗΧΟΙ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ" στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, που είναι αφιερωμένη στη Νίκη της Σαμοθράκης, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.
Τα παράλια της αρχαίας Ισμάρας είναι το κοντινότερο σημείο προς την Παλαιόπολη Σαμοθράκης. Από εδώ αναχωρούσαν οι αρχαίοι προσκυνητές για το ιερό νησί, μέχρι και τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Γι' αυτό, ο Δήμος Μαρώνειας Σαπών θέλοντας να τονίσει την ιδιαίτερη σχέση και τη σύνδεση της περιοχής με το νησί της Σαμοθράκης στους αρχαίους χρόνους, έχει εντάξει μία συναυλία στο Φεστιβάλ του 2015, που θα είναι αφιερωμένη στο ωραιότερο ίσως άγαλμα όλων των εποχών που σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου, τη Νίκη της Σαμοθράκης.
Οι ΗΧΟΙ ΓΑΛΑΖΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ του Παντελή Παυλίδη, είναι ένα έργο για το Ελλαδικό φως και τον οικουμενικό πολιτισμό. Με ξεναγό την αγγελική φωνή της Μαρίας Φωτίου, στίχοι της Σαπφούς, του Αλκμάνου και του Αριστοτέλη, γίνονται τραγούδι και όνειρο, συνδέονται με στίχους του ποιητή μας Κωστή Παλαμά και του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια για τη Νίκη, ενώνονται με τη δημοτική μας μουσική και μας ταξιδεύουν στους ήχους του Αιγαίου.
Οι συντελεστές της μουσικής παράστασης είναι:
Μαρία Φωτίου: τραγούδι
Ιουλιέττα Κιοσέ: τραγούδι, κρουστά
Κλεονίκη: Τραγούδι, Κρουστά
Νικολαΐδης Ιωάννης : Τσέλο
Νικόλαος Γιανναρέας: κοντραμπάσο
Παντελής Παυλίδης: Λύρα – Τραγούδι
ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ (Αρχαία λύρα, Ποντιακή λύρα, Λύρα Αιγαίου, Μεσαιωνικό βιολί, Λύρα Καππαδοκίας) Ο Παντελής Παυλίδης είναι ο μουσικοσυνθέτης που το 2014 μαζί με τη διεθνούς φήμης σοπράνο κ. Σόνια Θεοδωρίδου και με 6 χορεύτριες (Καρυάτιδες), διοργάνωσαν μια αποστολή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, στο Βρετανικό Μουσείο, προκαλώντας με ιδιαίτερο τρόπο συγκίνηση σε εκατομμύρια Έλληνες και ξένους. Με τις λύρες του, αρχαίες ελληνικές, καρπάθικη και ποντιακή και μέσα από την τριβή του με μουσικές παραδόσεις και άλλων λαών, διαμόρφωσε ένα προσωπικό ύφος, αναδεικνύοντας την παγκοσμιότητα της Ελληνικής μουσικής. Έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Ασίας, ακόμη και στη μακρινή Ιαπωνία, έχει συνεργαστεί με μουσικούς της jazz, με το γνωστό αμερικάνικο post rock grοup Wovenhand, με την καταξιωμένη ερμηνεύτρια Μεσαιωνικής μουσικής Lena Susanne Norin και με πολλούς άλλους, ενώ συμμετείχε και σε διεθνή φεστιβάλ. Το 2011 είχε παρουσιάσει στο Θέατρο Χελιδονόπετρας Μαρώνειας τις ΒΑΚΧΕΣ του Ευρυπίδη, με ύμνους χορό και τραγούδι, με συντελεστές μεταξύ των οποίων οι sarakasi trast από το Nairobi τις Κένυας και η χορεύτρια Radika Ashah από την Ινδία.
ΜΑΡΙΑ ΦΩΤΙΟΥ Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη σε οικογένεια μουσικών. Από πολύ μικρή συμμετείχε σε χορωδίες και εργάστηκε σε ρεμπέτικα στέκια και μπουάτ. Στα 20 της χρόνια ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο με το συγκρότημα ΝΕΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη. Ακολούθησαν συνεργασίες με Γιάννη Μαρκόπουλο, Παύλο Σιδηρόπουλο, Γιώργο Νταλάρα, Γιάννη Σήκα, Θωμά Κοροβίνη κά, Η σχέση της με τη μουσική συνεχής και διαρκής: Με περιοδείες, ταξίδια, αρχαία θέατρα και φεστιβάλ, όπως φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, φεστιβάλ Kαίρου, φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης, Ηρώδειο, Κατράκειο κ.α.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου