Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Lady Gaga




Η εκκεντρική περφόμερ και δημιουργός, το δημοφιλές pop icon της διεθνούς μουσικής σκηνής, η Lady Gaga, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για μία και μοναδική συναυλία στο ΟΑΚΑ, την Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου.

Η παγκόσμια περιοδεία της Lady Gaga γίνεται με αφορμή το ήδη πολλές φορές πλατινένιο νέο άλμπουμ της, «ARTPOP», το οποίο ανέβηκε στο Νο 1 του Billboard 200 από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κυκλοφορίας του. Τα τραγούδια του, μαζί με παλαιότερες μεγάλες επιτυχίες της, θα εμπεριέχονται στο πρόγραμμα της συναυλίας στην Αθήνα σήμερα, την οποία θα ανοίξει ο Άλεξ Καββαδίας.

Διαβάστε συνέντευξή του στο news247
Άλεξ Καββαδίας: Ο Έλληνας τραγουδιστής στο πλευρό της Lady Gaga
H περιοδεία με τίτλο «Lady Gaga artRAVE the ARTPOP ball» έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και θα ολοκληρωθεί στις 24 Νοεμβρίου.



Με τίτλο «Lady Gaga artRAVE the ARTPOP ball», η περιοδεία έχει ξεκινήσει από τον Μάιο και, μέχρι να ολοκληρωθεί στις 24 Νοεμβρίου, στο Παρίσι, υπολογίζεται ότι εκατομμύρια fans θα παρακολουθήσουν μια από τις 78 συνολικά συναυλίες της σε 68 διαφορετικές πόλεις. Ήδη, το διεθνές tour στέφεται με απόλυτη επιτυχία, αφού οι φανατικοί θαυμαστές της, στις μέχρι τώρα εμφανίσεις της, δημιουργούν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ οι περισσότερες συναυλίες που ακολουθούν είναι ήδη sold out.

Σόου μοναδικών προδιαγραφών

Πρόκειται για ένα σόου μοναδικών προδιαγραφών, με εκπληκτικούς φωτισμούς και σκηνικά εφέ, που συνδυάζει τη μουσική και το τραγούδι με τον χορό και τη μόδα, παρασύροντας το κοινό σε ένα πρωτόγνωρο πάρτι. Ένα εντυπωσιακό εγχείρημα, που μόνο για τον σχεδιασμό του, απαιτήθηκαν 21.346 ώρες εργασίας, από τεχνικούς, μηχανικούς, στυλίστες, μουσικούς, χορευτές και χορογράφους, που εργάστηκαν εντατικά για την πραγματοποίησή του.




Από αυτούς, 144 συμμετέχουν ενεργά και συνοδεύουν τη Lady Gaga σε όλους τους σταθμούς της περιοδείας, μαζί με τους μουσικούς και τους χορευτές της, ενώ 21 νταλίκες μεταφέρουν τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ο οποίος περιλαμβάνει και τα περίφημα ειδικά booths για τις 14 αλλαγές κοστουμιών, που γίνονται επί σκηνής. Πρόκειται για μια μικρή στρατιά, που πλαισιώνεται στην Αθήνα, όπως και σε κάθε άλλη πόλη, από 1500 άτομα, εξειδικευμένο προσωπικό που διασφαλίζει την άρτια διοργάνωση αυτού του φαντασμαγορικού και πολύπλοκου σόου.

Για τη συναυλία της Αθήνας, επιλέχθηκε μια από τις μεγαλύτερες και πιο ιστορικές σκηνές διεθνώς, η περίφημη Fat Lady, η οποία ταξιδεύει στην χώρα μας από τη Γερμανία, με 14 νταλίκες και 30 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό να τη συνοδεύουν, ενώ απαιτεί για το τελικό στήσιμο της 6 ολόκληρες μέρες. Με συνολικό μήκος 50 μέτρα, μεγαλύτερο βάθος 31 μέτρα, συνολικό ύψος 21 μέτρα και συνολικό εμβαδόν περίπου 2000m2, η «Χοντρή Κυρία» έχει φιλοξενήσει πολλά μεγάλα σόου διάσημων καλλιτεχνών. Επίσης, στη σκηνή, θα κρεμαστούν δύο γιγαντοοθόνες LED και 30 τόνοι ηχητικών και φωνητικών μηχανημάτων για ειδικά εφέ.



Εικοσιτέσσερα τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων και των «Applause», «G.U.Y.» και «Do what u want», από το πρόσφατο άλμπουμ της, «ARTPOP», αλλά και παλιά αγαπημένα, όπως τα «Telephone», «Just dance», «Born this way» και «Bad romance», είναι μερικά από αυτά που θα ακουστούν live, ενώ οι 14 χορευτές που πλαισιώνουν τη Lady Gaga και οι 5 μουσικοί επί σκηνής, θα συμβάλλουν στην απογείωση αυτής της βραδιάς.




Lady Gaga


Lady Gaga
Πραγματικό όνομα Stefani Joanne Angelina Germanotta
Γέννηση 28 Μαρτίου 1986(28 ετών)
Τόπος γέννησης Νέα Υόρκη, Ηνωμένες Πολιτείες
Είδος Τέχνης τραγουδίστρια, μουσικός, στιχουργός, παραγωγός, χορέυτρια, ακτιβίστρια, σχεδιάστρια μόδας, ηθοποιός, φιλάνθρωπος, επιχειρηματίας,
Καλλιτεχνικά ρεύματα Ποπ, Dance, Jazz, Rock,Techno, Rap
Ιστοσελίδα ladygaga.com
Υπογραφή





WIREIMAGE/KEVIN MAZUR
Πολυτάλαντη και πολυπράγμων

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός, τραγουδοποιός, χορεύτρια, επιχειρηματίας, ακτιβίστρια, φιλάνθρωπος και ηθοποιός Stefani Joanne Angelina Germanotta, όπως είναι το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου 1986, στη Νέα Υόρκη, και ο πατέρας της έχει ιταλική καταγωγή. Στα 11 χρόνια της, γράφτηκε σε ρωμαιοκαθολικό σχολείο καλογραιών. Παίζει πιάνο από ηλικία 4 ετών, το οποίο έμαθε ακουστικά και έκανε σπουδές μουσικής και θεάτρου στη Νέα Υόρκη (Tisch School of the Arts).Στα 12 της, άρχισε να γράφει τα πρώτα της ολοκληρωμένα τραγούδια, ενώ στα 15 της, άρχισε να τραγουδάει ερασιτεχνικά και, αργότερα, ασχολήθηκε με το τραγούδι, περισσότερο για επαγγελματικούς σκοπούς.


Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Lady Gaga, με το οποίο έγινε γνωστή, αποτελεί αναφορά στο τραγούδι των Queen, «Radio Ga Ga». Στη μουσική, έχει επηρεαστεί από καλλιτέχνες της ποπ, όπως η Μαντόνα και ο Μάικλ Τζάκσον και καλλιτέχνες της ροκ, όπως ο Ντέιβιντ Μπάουι και οι Queen. Έχει πουλήσει 25  εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και 90 εκατομμύρια singles και έχει αποσπάσει πλήθος βραβείων, μεταξύ των οποίων και 2 Γκράμι.


The Fame και The Fame Monster (2008-2010)



Το 2008 η Lady Gaga κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ με τίτλο "The Fame", το οποίο όπως εξήγησε η ίδια απευθύνεται σε οποιονδήποτε επιζητεί τη φήμη.[6] 



Το άλμπουμ έχει σημειώσει τεράστια επιτυχία, με τραγούδια όπως το "Just Dance" που έφθασε στην κορυφή των αμερικανικών και βρετανικών charts και το "Poker Face" που κατέκτησε την κορυφή των διαγραμμάτων των μεμονωμένων τραγουδιών (charts).




Ακόμα 2 singles από το The Fame κυκλοφόρησαν παγκοσμίως, το Love Game και το Paparazzi είχαν εξίσου ανάλογη επιτυχία μπαίνοντας στο Top 10 πολλών χωρών με το Paparazzi να αναδεικνύεται από τους κριτές σαν το highlight του album. Το πρώτο τραγούδι ήταν υποψήφιο για Βραβείο Γκράμμυ καλύτερης χορευτικής μουσικής.[7] .


Ο δίσκος "The Fame" έγινε "διαμαντένιος" έχοντας πουλήσει συνολικά πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα (συνδυαστικά με το EP "The Fame Monster" ) ,κάνοντας το ένα από τα πιο επιτυχημένα album όλων των εποχών,ενώ έγινε το album με τις περισσότερες ηλεκτρονικές πωλήσεις όλων των εποχών.Tα singles του "The Fame" ήταν 4 ενώ τα 2 από αυτά έγιναν no 1 hit singles στην Αμερική.Σαν single κυκλοφόρησε και το "Eh Eh ( Nothing Else I can Say)" σε επιλεγμένες χώρες.

Το πρώτο της EP με τίτλο The Fame Monster κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2009 .To πρώτο single Bad Romance έγινε αμέσως τεράστια επιτυχία,το οποίο ήταν και το τραγούδι που καθιέρωσε τη φράση "Paws Up",έδωσε στη Lady Gaga το ψευδώνυμο Mother Monster και βάφτισε τους οπαδούς της ως "Little Monsters", έσπασε πολλά ρεκόρ και έγινε το τραγούδι με τα περισσότερα airplays στην ιστορία του Ραδιοφώνου (αργότερα το ρεκόρ καταρρίφθηκε). 


Το Telephone κυκλοφόρησε σαν δεύτερο single και έγινε τεράστια επιτυχία φτάνοντας στο Top 3 σε αρκετές χώρες παγκοσμίως ενώ το κινηματογραφικά στημένο videoclip με την συμμετοχή της Beyonce τάραξε τα νερά στον χώρο της μουσικής. Έτσι ο δίσκος συνέχισε την επιτυχημένη πορεία.


Τέλος το τρίτο singleAlejandro συμπλήρωσε την επιτυχία του δίσκου κάνοντας την Gaga νούμερο 1 καλλιτέχνη του 2010 ενώ την καθιέρωσε πλέον ως το μεγαλύτερο pop είδωλο της Δεκαετίας.Τα 3 αυτά τραγούδια ήτανε στα 100 πιο επιτυχημένα τραγούδια της Ευρώπης για το 2010 με το Alejandro στη 16η θέση , το Telephone στη 12η θέση και το Bad Romance στη 1η θέση καταφέρνοντας να εξουδετερώσει το "Tik Tok" της Ke$ha που ήτανε όμως Νο. 1 στην Αμερική στην ανάλογη λίστα της χρονιάς.
Born This Way (2011-2012)



Στις 23 Μαΐου 2011 κυκλοφόρησε ο νέος της δίσκος με τίτλο Born This Way το οποίο έκανε ντεμπούτο σε κάθε χώρα παγκοσμίως μέσα στο top 5 πουλώντας την πρώτη εβδομάδα στην Αμερική πάνω από 1.000.000 αντίτυπα και παγκοσμίως πάνω από 2.500.000. Η ίδια η Lady Gaga χαρακτήρισε το συγκεκριμένο δίσκο ως τον καλύτερο της καριέρας της.
 Το πρώτο single του δίσκου Born This Way" κυκλοφόρησε στις 11 Φεβρουαρίου 2011 και μέσα σε λίγες ώρες έγινε no 1 στο "iTunes" σε όλες τις χώρες παγκοσμίως και σε άλλα επίσημα charts έφτασε στην πρώτη θέση σε 19 χώρες.Στην Αμερική έκανε ντεμπούτο στην 1η θέση και παρέμεινε στην κορυφή 6 συνεχόμενες εβδομάδες και είναι το μοναδικό τραγούδι που το έχει καταφέρει αυτό (Αργότερα το 2013 το Harlem Shake του Bauuer έκανε ντεμπούτο στην 1η θέση και παρέμεινε για 5 συνεχόμενες εβδομάδες στην κορυφή και αυτό επειδή άρχιζαν στο ανάλογο chart (Billboard Hot 100) να καταμετρούνται και οι προβολές το οποίο προκάλεσε ποικίλες και αρνητικές αντιδράσεις για κομμάτια όπως το Gangnam Style που έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση ενώ αν μετρούσαν τότε και οι προβολές (και για το Bad Romance και για το Gangnam Style) θα είχαν φτάσει στην πρώτη θέση και όχι μόλις στη δεύτερη . 

Το δεύτερο σινγκλ του δίσκου με τίτλο "Judas" κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου και μπήκε στο top 10 σε αρκετές χώρες μπαίνοντας και στο top 10 Και στην Αμερική. 


Αρχικά το Edge of Glory κυκλοφόρησε ως Promotional single για την προώθηση του άλμπουμ Born This Way στις 9 Μαΐου αλλά λόγω της επιτυχίας στο iTunes, επιβεβαιώθηκε ως το τρίτο επίσημο single και κυκλοφόρησε στους σταθμούς στις 19 Ιουνίου.

Το The Edge of Glory αποθεώθηκε από κριτικούς και θαυμαστές και χαρακτηρίστηκε ως η αποκορύφωση του album και μπήκε στο Τοπ 10 σε πολλές χώρες μπαίνοντας στην 3η θέση στην Αμερική. 





Αργότερα το "You and I" κυκλοφόρησε σαν τέταρτο single στις 23 Αυγούστου μπαίνοντας και αυτό στο Τοπ 10 ενώ το "Marry the night" στις 15 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε ως το πέμπτο και τελευταίο single από τον δίσκο το οποίο είχε την λιγότερη επιτυχία από όλα τα singles

 Και ήταν το πρώτο τραγούδι της που στην Αμερική δεν κατάφερε να μπει στο top 10 φτάνοντας ως την 29η θέση και σπάζοντας το ρεκόρ της με 11 τραγούδια συνεχόμενα στο Τοπ 10 από το ντεμπούτο της μέχρι εκείνη τη στιγμή.Παρόλα αυτά είναι το τρίτο τη τραγούδι που έφτασε πιο γρήγορα στην πρώτη θέση στα dance club play songs μετά από κυκλοφορία μόνο 5 εβδομάδων σαν single ( 2ο είναι το Telephone με 5 εβδομάδες και 1ο το Applause που έκανε μόνο 2 εβδομάδες για να φτάσει στην κορυφή ).Επίσης το Hair Που κυκλοφόρησε ως promotional single μπήκε στο Τοπ 20 σε 16 διαφορετικές χώρες.Το album "Born This Way" μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2012 έχει πουλήσει επισήμως 6.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως.
ARTPOP (2013)





Ο δίσκος Artpop (τυποποιημένος ως ARTPOP) είναι το τρίτο στούντιο άλμπουμ από την Lady Gaga. 




Το πρώτο single με το όνομα "Applause" κυκλοφόρησε στις 12 Αυγούστου του 2013 και το βίντεοκλιπ του "ανέβηκε" στο youtube στις 19 Αυγούστου κάνοντας πρεμιέρα στην εκπομπή Good Morning America. Έκανε εμπορική επιτυχία και έγινε το 12ο single της Lady Gaga που μπήκε στο top ten τον Η.Π.Α φθάνοντας στη θέση #4 της κατάταξης του Billboard Hot 100. H Lady Gaga ερμήνευσε το "Applause" στα 2013 MTV Video Music Awards στις 25 Αυγούστου του 2013 και συμμετείχε στο iTunes Festival στις 1 Σεπτεμβρίου του 2013, όπου ερμήνευσε οκτώ τραγούδια του δίσκου.Στις 11/11 κυκλοφόρησε όπως αναμενόταν παγκοσμίως και κατέκτησε μέσα σε λίγες ώρες την πρωτιά στα charts 89 χωρών.Ενώ η πρώτη εβδομάδα έκλεισε κάνοντας το ARTPOP #1 στις μεγαλύτερες μουσικές αγορές του πλανήτη δηλαδή σε ΗΠΑ,Καναδά,Ηνωμένο Βασίλειο,Ιαπωνία και Αυστραλία.(σημειωτέον είναι το 2ο άλμπουμ της Gaga που φτάνει κορυφή στο Ην.Βασίλειο και στις Ηνωμένες Πολιτείες).Οι παγκόσμιες πωλήσεις του άλμπουμ για την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας έκλεισαν με περίπου 560 χιλιάδες αντίτυπα(258,000 σε ΗΠΑ). To δεύτερο single του άλμπουμ έκανε επίσης εμπορική επιτυχία φθάνοντας στην θέση #13 της κατάταξης του Billboard Hot 100,πουλώντας παραπάνω από 1,2 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και πανω απο 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.Το Applause σύμφωνα με το Billboard έχει πουλήσει πάνω από 2,5 εκατομμύρια στις Ηνωμένες Πολιτείες και 5,5 εκατομμύρια παγκοσμίως,κάνοντας το ,το μεγαλύτερο hit της Lady Gaga μετα απο το Just Dance,το Pokerface,το Bad Romance,το Telephone και το Born This Way! Οι καθαρές πωλήσεις του άλμπουμ μέχρι σήμερα, φτάνουν τα 2,5 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Σημαντικές βραβεύσεις

Η τραγουδίστρια απέσπασε δύο Γκράμι το 2010 και τρία το 2011 ενώ έχει προταθεί συνολικά δώδεκα φορές για το εν λόγω βραβείο.[8] Ειδικότερα με το The Fame κέρδισε Γκράμι στην κατηγορία καλύτερο ηχογράφημα χορευτικής μουσικής και καλύτερο άλμπουμ με ηλεκτρονική ή χορευτική μουσική, για το Bad Romance κέρδισε το Γκράμι της Καλύτερης γυναικείας pop ερμηνείας , για το The Fame Monster Γκράμι καλύτερου pop άλμπουμ και τέλος καλύτερου μουσικού βιντεοκλίπ (Best Short Form Music Video) για το βίντεο κλιπ του Bad Romance.

Το Φεβρουάριο του 2010 βραβεύτηκε στα βρετανικά μουσικά βραβεία (διεθνούς πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη, της διεθνούς τραγουδίστριας της χρονιάς και του καλύτερου άλμπουμ -για το The Fame- από διεθνή καλλιτέχνη).[9]

Το Σεπτέμβριο του 2010 η Lady Gaga βραβεύτηκε στα MTV Video Music Awards κερδίζοντας 9 βραβεία από τις 13 υποψηφιότητες (περισσότερες από κάθε άλλο καλλιτέχνη στην ιστορία των βραβείων στον ίδιο χρόνο) που είχε. Στα 9 αυτά βραβεία βρέθηκε και το βραβείο για το καλύτερο video της χρονιάς, το οποίο κέρδισε με το video clip Βad Romance. Συνολικά έχει κερδίσει 14 βραβεία MTV Video Music Awards.

Επίσης έχει βραβευτεί με 8 MTV Europe Music Awards,3 Much Music Awards,3 BRIT Awards.
Δισκογραφία
Στούντιο Άλμπουμς
Τίτλοςλεπτομέρειες άλμπουμθέσηΣινγκλς
USAUSAUTCANFRAGERIRLGRCNZSWIUK

The Fame
Δημοσίευση: Αύγουστος 19, 2008
Label: Streamline, Kon Live, Cherrytree, Interscope
Μορφές: CD, digital download, USB flash drive, LP 2 3 1 1 2 1 1 2 2 1 1
"Just Dance"
"Poker Face"
"Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)"
"LoveGame"
"Paparazzi"

Born This Way
Δημοσίευση: Μάιος 23, 2011
Label: Streamline, Interscope, Kon Live
Μορφές: CD, digital download, USB flash drive, LP 1 1 1 1 1 1 1 5 1 1 1
"Born This Way"
"Judas"
"The Edge of Glory"
"Yoü and I"
"Marry the Night"

ARTPOP
Δημοσίευση: Νοέμβριος 11, 2013
Label: Streamline, Interscope, Kon Live
Μορφές: CD, digital download 1 1 1 1 3 3 2 1 1 2 1
"Applause"
"Do What U Want "
G.U.Y



Extended plays
Τίτλοςλεπτομέρειες άλμπουμθέσηΣινγκλς
USAUSAUTCANFRAGERIRLGRCNZSWIUK
The Fame Monster
Δημοσίευση: Νοέμβριος 18, 2009
Label: Streamline, Kon Live, Cherrytree, Interscope
Μορφές: CD, digital download, USB flash drive, EP 5 1 1 6 13 1 1 37 1 1 1
"Bad Romance"
"Telephone"
"Alejandro"


Video Clips
Just Dance (featuring Colby O'Donis)
Beautiful, Dirty, Rich
Poker Face
Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)
LoveGame
Paparazzi
Bad Romance
Telephone (featuring Beyonce)
Alejandro
Born This Way
Judas
The Edge of Glory
Yoü And I
Marry The Night
Applause
G.U.Y
Περιοδείες
The Fame Ball Tour (2009)
The Monster Ball Tour (2010-2011)
The Born This Way Ball Tour (2012- 2013)
Lady Gaga’s artRave – The ARTPOP Ball (2014-2015)

Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Lady Gaga
Επίσημος ιστότοπος
Η Lady Gaga στο IMDb


Δισκογραφία

Άλμπουμ

The Fame
Born This Way
Artpop

Σινγκλ

"Just Dance"
"Poker Face"
"Eh, Eh (Nothing Else I Can Say)"
"LoveGame"
"Paparazzi"
"Bad Romance"
"Telephone"
"Alejandro"
"Dance in the Dark"
"Born This Way"
"Judas"
"The Edge of Glory"
"Yoü and I"
"Marry the Night"

Featured singles

"Chillin"
"Video Phone"
"3-Way (The Golden Rule)"
"The Lady Is a Tramp"

Περιοδείες

The Fame Ball Tour (2009) The Fame Ball Tour 
Fame Kills: Starring Kanye West and Lady Gaga
The Monster Ball Tour (2010-2011) The Monster Ball Tour
The Born This Way Ball Tour (2012- 2013) Born This Way Ball
Lady Gaga’s artRave – The ARTPOP Ball (2014-2015)
Πηγές :
http://www.naftemporiki.gr/story/857219/ekkentriki-apogeiosi-me-ti-lady-gaga
http://el.wikipedia.org/wiki/Lady_Gaga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου